Een bijdrage van: Erik Baas

Toegevoegd op: dinsdag, 16 april, 2024 - 13:52.

Reacties: 0

Veiligheid in het MBO: De hele samenleving tussen 4 muren

De dienstverlening van Scherp past goed bij de uitdagingen van het onderwijs. Openbare orde en crisisbeheersing zijn namelijk ook belangrijke thema’s op scholen. Met onze kennis van het veiligheidsdomein helpen we scholen bij het op orde brengen van hun veiligheidsbeleid of crisisorganisatie. Collega Erik Baas legt uit wat we recent deden voor een grote ROC en wat we wellicht voor u kunnen betekenen.

Een bijdrage van: Hilde Wendel

Toegevoegd op: donderdag, 4 april, 2024 - 13:54.

Reacties: 0

Ben jij de sleutelpersoon in de aanpak van ondermijning?

In de voortdurende strijd tegen ondermijnende criminaliteit wordt vaak de nadruk gelegd op de rol van politie en justitie. Begrijpelijk, gezien hun centrale rol bij het handhaven van de wet en het vervolgen van criminelen. Echter, een cruciale speler die veelal over het hoofd wordt gezien in deze strijd is de gemeente. Gemeentelijke organisaties en hun medewerkers zijn in de breedte niet altijd even goed betrokken bij de aanpak van ondermijning, hoewel juist zij een essentiële rol kunnen spelen in het identificeren en aanpakken ervan.

Een bijdrage van: Kayleigh Smilda

Toegevoegd op: donderdag, 28 maart, 2024 - 13:50.

Reacties: 0

Polarisatie in de cultuursector

Afgelopen weekend verstoorden vier Pro-Palestijnse activisten het concert van Lenny Kuhr in Waalwijk. Dit incident heeft impact op de cultuursector, die aanleiding ziet om een veiligheidsprotocol op te stellen in samenwerking met de staatssecretaris van Cultuur, Fleur Gräper. De organisaties willen een beroep kunnen doen op veiligheidsmaatregelen van de overheid. De cultuursector ziet al langere tijd een toename in incidenten die door polarisatie zijn ingegeven. Wat voor invloed heeft polarisatie op de cultuursector, en welke maatregelen worden er genomen? Adviseur Kayleigh Smilda schrijft er een blog over.

Een bijdrage van: Richard Kamphuis

Toegevoegd op: vrijdag, 15 maart, 2024 - 21:59.

Reacties: 0

Opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid officieel geaccrediteerd

Met gepaste trots delen we mee dat onze opleiding ‘Adviseur Openbare Orde & Veiligheid’ is geaccrediteerd door het CPION. Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit en relevantie van onze Scherp Academy én hiermee is het officieel een post-Hbo opleiding. De OOV-opleiding is erop gericht om de kloof tussen theorie en praktijk te dichten en zo een nieuwe generatie veiligheidsadviseurs op te leiden

Een bijdrage van: Kayleigh Smilda

Toegevoegd op: vrijdag, 16 februari, 2024 - 14:25.

Reacties: 0

Wat zijn jouw mogelijkheden bij de aanpak van explosies?

In 2023 liep het maandelijkse aantal explosies in Nederland nagenoeg elke maand op. In januari vonden zeker dertien incidenten plaats, in december zestig. Begin februari 2023 werd een dieptepunt bereikt met zeven explosies op een enkele dag. Bij 75 procent van de explosies werd een woning getroffen, in de andere gevallen ging het om bedrijfspanden, garages en winkels. Wat zijn de (juridische mogelijkheden) en knelpunten voor een burgemeester en zijn veiligheidsadviseurs als het gaat om de aanpak van deze explosies?

Een bijdrage van: Kayleigh Smilda

Toegevoegd op: vrijdag, 22 december, 2023 - 13:27.

Reacties: 0

Wat betekent het verhoogde dreigingsniveau voor een veiligheidsadviseur?

Vorige week publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het hernieuwde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Daarin is het dreigingsniveau verhoogd van 3 naar 4. Dat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Maar wat betekent dat voor een adviseur in het publieke domein?

Een bijdrage van: Rianne Rodenburg - Bonder

Toegevoegd op: dinsdag, 14 november, 2023 - 13:35.

Reacties: 0

Hoe houden we onze evenementen digitaal veilig?

Onlangs bracht Scherp in Veiligheid samen met partners RBPO Noord-Nederland en NHL Stenden 24 experts samen voor een kennissessie over de digitale veiligheid van evenementen. De resultaten van deze kennissessie zijn samengevat in het rapport 'Afgehackt' dat hier te vinden is.

Een bijdrage van: Joni de Graaf

Toegevoegd op: maandag, 30 oktober, 2023 - 22:32.

Reacties: 0

Ben jij als OOV’er voorbereid op de Tweede Kamerverkiezing?

Op 22 november 2023 wordt er in Nederland gestemd voor de Tweede Kamer. Stel je nu eens voor dat er op die dag in de gemeente waar je werkt het volgende bericht op sociale media wordt verspreid: “Let op! De stembureaus in uw gemeente zijn vandaag gesloten! U kunt morgen pas stemmen.” Wat voor acties onderneem je dan?  

Een bijdrage van: Jan-Peter Soenveld

Toegevoegd op: dinsdag, 3 oktober, 2023 - 10:29.

Reacties: 0

Hoe kunnen veiligheidsregio’s bijdragen aan digitale weerbaarheid?

DDoS-aanvallen op vitale infrastructuur, ransomware op systemen van overheidsinstanties, digitale fraude bij mkb’ers en inwoners; dat digitale risico’s groeien is inmiddels een bekend fenomeen. Collega Jan-Peter Soenveld, adviseur veiligheid en aanjager digitale weerbaarheid, onderzocht dat vraagstuk voor zijn scriptie en kwam tot meerdere aanbevelingen.

Een bijdrage van: Hendrik Snip

Toegevoegd op: vrijdag, 15 September, 2023 - 13:17.

Reacties: 0

Een veilig evenement, dat willen we allemaal!

Het wordt er niet eenvoudiger op om evenementen te organiseren. Overheden worstelen met de rol die ze hier in moeten pakken. Onlangs brachten wij voor de Toerisme Alliantie Friesland (TAF) de kansen en bedreigingen voor de Friese evenementensector in kaart.